СУРИЯ НАМАСКАРОбикновено приемаме Сурия намаскар като упражнение, което прави мускулите ни силни, а гръбнака гъвкав. Но всъщност, Сурия намаскар е много повече. Като упражнение, поздравите са полезни за цялата ни система, едно завършено упражнение, което не изисква уреди. Но може би най-важното е, че Сурия намаскар ни помага да прекъснем цикъла на самсара…

Сурия намаскар означава да се поклоним на слънцето сутринта. Слънцето все пак е източник на живота на нашата планета. Във всичко, което ядем или пием има по малко слънце, но само ако се научим да го храносмиламе правилно ще извлечем и реална полза от този процес.

Физическото тяло е фантастична отправна точка за нови и по-висши възможности, но за повечето хора то е по-скоро препъни камък, пречещ им да вървят нагоре. Глезотиите и желанията на тялото, които не можем да преодолеем, ни спъват по пътя и затормозяват развитието ни. Животът в синхрон със слънчевите цикли е важна част от баланса и приемствеността, средство да доведем телата си до състояние, в което те вече да не са ни пречка.

Същността на Сурия намаскар—Поздравите към слънцето—е в това да синхронизира вътрешните ни физически цикли с циклите на слънцето, които се сменят всеки горе-долу 12 години. Ако организмът ни е в определено състояние на вибрация и готовност, отворен да приема, тогава съвсем естествено цикълът ни ще е в синхрон със слънчевия.

Жените имаме предимство в това, че вече сме в синхрон с лунните цикли. Природата ни е дарила с това предимство, защото жените носят отговорността да продължат съществуването на човешката раса. Не всеки разбира обаче какво да прави с тази излишна енергия и мнозина приемат тази връзка с луната като проклятие или наказание. Самият факт, че някой се опитва да ни внуши, че жените са наказани с месечния си цикъл, заради Първородния грях говори много. В много езици съществуват думи, произлизащи от “Луна”, означаващи “побъркан, ненормален”, лунатик, значи.

Освен лунният цикъл, който е най-краткият (28 дни) и слънчевият, който е малко над 12 години, има и други природни цикли. Самата дума “цикъл” означава повторяемост. А повторението само по себе си вече означава, че по някакъв начин това, което се повтаря е неизбежно, задължително. Но пък “задължително” изобщо не е продуктивно за съзнателността, защото там където има навик и рутина, няма много съзнателност. Ако имаме “задължителни” за нас неща, това означава, че ситуации, преживявания, мисли и емоции ще са циклични. Ще се повтарят. Те ще се случват отново и отново, през определени дни, месеци или години. Ако се обърнете назад и се замислите, ще откриете, че е точно така. Ако нещо ви се случва през 12 години, може би системата ви е в добро състояние на баланс и приемственост. Сурия намаскар е процес, който може да помогне това да се случи. И практиката е в това да прекъснем цикъла от задължителни неща, навика и рутината, за да имаме добра основа за съзнателност.

Повторяемостта в природата и нейните цикли са необходими за да има животът стабилност. Все пак, трудно бихме живели, ако всичко беше случайно, спонтанно или хаотично. За слънчевата система и индивидуалния човек, тези цикли са нужни, за да ни дават заземеност и стабилност на живота. Но ако останем в капана на цикличността, тежко ни се пише. Човекът е надарен със съзнателност, за да се издигне над физическото и дали ще остане обвързан с циклите като куче в кълчища или ще използва тези цикли за свое добро, зависи от него. Смисълът на йога е да събудим своя потенциал. Смисълът на хата йога е да създадем тяло, което да не ни пречи да постигнем своя потенциал. И връщайки се към Сурия намаскар, ето някои съвети, които ще помогнат да извлечем максимална полза от практиката си: Вземете си хладен душ, за да заредите клетките си. Знаем, че преди практика е добре да се изкъпем (най-малкото, за да не миришем на другарчето по постелка). Но всъщност, ако се изкъпем с хладна вода, епителните клетки се свиват, а междуклетъчното пространство се увеличава. При душ с гореща вода става обратното—порите се отварят и тялото поема вода, но това не ни е нужно. За практиката по йога ни е необходимо клетките да се свият, а междуклетъчното пространство да се увеличи, за да се зареди клетъчната структура с енергия. Когато клетките са заредени с енергия, тялото остава младо дълго време. Вода с два-три градуса по-хладна от стайната температура е идеална за тези цели.

Втривайте потта си в тялото или я оставете да попие естествено. Нормално е да се потим по време на практика (особено на Ащанга йога), но не изтривайте потта си с кърпа, а я втрийте обратно в кожата си. Изтривайки потта си, изтривате енергията, която сте генерирали чрез практиката си. Водата има памет и енергия. Ето защо, всички майстори препоръчват да не се изтрива потта, да не се пие вода и да не се ходи до тоалетната по време на практика, освен ако не

е абсолютно задължително. По същите причини ни се препоръчва да изчакаме поне 30 минути (а най-добре 90 мин) преди да се изкъпем след практика. Но пък това може да е доста миризливо...и ако решите да спазвате това правило...просто не се доближавайте до никого.Пийте толкова вода, колкото иска тялото. Освен ако не живеете в пустинята или имате навици, които ви дехидратират, не е необходимо постоянно да пиете вода. Около 70% от телата ни са вода и те (телата ни) знаят колко им е необходимо. Ако пиете според жаждата си плюс още 10% е напълно достатъчно. Като пример...ако утолите жаждата си с две глътки вода, пийнете още една глътка. И това ще се погрижи за нуждите на тялото от вода. Ако се потите изобилно и губите много вода, ще имате нужда от повече. Много хора пият повече, отколкото е необходимо. И най-важното!

Практикувайте всеки ден. Нямате нужда от друга сутрешна гимнастика (или каквато и да било гимнастика), ако правите Сурия намаскар по 10-12 пъти всяка сутрин. Ако наистина нямате време за повече, поздравите са си завършена практика, защото балансирано работят над мускулите ви—стягат и разтягат, масажират корема и се грижат за храносмилането и детоксикацията на организма, зареждат гръбнака и мозъка с енергия.

#practice #PrimarySeries #asana #практика

59 преглеждания
Black Framed Sports Logo.png

+ (359) 876 582357

yogashala@abv.bg

0

LATEST ON INSTAGRAM

ИМАТЕ ВЪПРОСИ? ПИТАЙТЕ НИ

Ashtanga Yoga Bulgaria

гр. София

бул. "Сливница" 206

тел: 0876 582357

email: yogashala@abv.bg

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon

СЛЕДВАЙТЕ НИ / FOLLOW US

  • Grey Flickr Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Google+ Icon
  • Grey Instagram Icon

гр. София, бул. "Сливница" 206, 1-и етаж ; тел: + (359) 876 582357 ; email: yogashala@abv.bg