УЧИТЕЛИТЕ

 

"Парампара" означава буквално "непрекъсната поредица" и се използва за непрекъснатото във времето и пряко предаване на знанията от гуру (учител) на шишя (ученик). За да бъде обучението ефективно, истинско и пълно, то трябва да идва посредством парампара. Връзката между учител и ученик датират от векове в древна Индия и са основата на това богато духовно наследство, наречено йога. За Ащанга йога, тази традиция започва със Шри Т. Кришнамачаря и Шри К. Паттабхи Джойс.

Истрията на Ащанга йога, а и на повечето съвременни школи в йога, започва с работата на Шри Тирумалай Кришнамачаря (1888-1989), който с право е наричан "революционер", "новатор" и "баща" на съвременната йога. Революцията, която той предизвиква в йога, се дължи най-вече на издържаните научно знания, които Кришнамачаря прилага към изпълнението на асана и други техники. Той за пръв път обяснява въздействието на различните асани върху здравето, дава логическо и обосновано обяснение за подредбата им, както и за виняса. Методът на Кришнамачаря се опира върху древния текст "Йога корунта", който той изучавал, заедно със "Йога сутрите" на Патанджали при своя гуру - Рамамохан Брамачари. След приключване на обучението си, Кришнамачаря е натоварен със задачата да открие древния текст, да го възстанови и направи тази традиция достъпна за всички.

"Йога рахася"  е древен текст, от който били останали малко оцелели откъси. Кришнамачаря получава целия оригинален текст в съня си от Шри Натамуни, древен мъдрец, живял през 9-и век. Но едва през 1965 г Кришнамачаря го записва на хартия. Едни от основните принципи в този текст, които стават и основни характеристики на йогата на Кришнамачаря е приложението на йога за жени и адаптациите на асаните за различни хора в различни стадии на живота. За "Йога корунта" пък се носят легенди, че била открита в университетската библиотека в Калкута и възстановена - в нея били описани 6-те серии Ащанга йога, заедно с виняса. Възстановяването на този текст и преподаването на метода, описан в него е предадено на един от учениците на Кришнамачаря - Паттабхи Джойс. Самият Кришнамачаря написва "Йога макаранда", където той обяснява Ащанга виняса метода. Със своите еклектични знания и опит с различни методи в йога, Кришнамачаря е повлиял на целия свят като променя облика и най--вече наичните на преподаване на йога като я прави достъпна за повече хора.

Не по-малко важно е, че Кришнамачаря обучава Индра Деви, Паттабхи Джойс и Б.К.С.Айенгър, всички от които стават световно известни  и влиятелни фигури в съвременната йога. Трудно е да си представим какво би представлявала йога без епохалния труд на този велик майстор и неговите ученици.

Паттабхи Джойс започва да изучава йога когато е на 12 години сед като вижда демонстрация на Кришнамачаря. През първите си години, той ежедневно извървява пеша 35-те километра, които са разделяли родното му село и Майсор, където преподавал тогава майсторът.  Паттабхи Джойс остава да учи с него 25 години, след което кришнамачаря му поверява да преподава Йога корунта (днес известна като Ащанга йога). Така паттабхи Джойс започва да преподава йога в Индия през 1937, а по-късно преподава в Европа и Америка. 

Паттабхи Джойс е основател и директор на Института за Изследване на Ащанга Йога в Майсор (KPJAYRI). Там Гуруджи експериментира и изследва лечебната сила на йога. От 1976 до 1978 г, той е Почетен Професор по йога към Индийския Държавен Медицински Колеж.

През 1964 г, Андре ван Лизбет от Белгия е първият европеец, пристигнал да учи метода Ащанга при Паттабхи Джойс. Kогато се завръща в Европа, Андре говори за него в статия, публикувана в едно списание "Йога" на времето. През 1972 г първите американци пристигат в Майсор, за да учат с Паттабхи Джойс, а след това финансират и пътуването му до Америка през 1975, заедно с Манджу, най-големият му син. Практиката се разпространява първо в Калифорния, където остава да живее и Манджу, а по-късно и на Хаваите, където живее една от първите ученички на Паттабхи Джойс - Нанси Гилгоф.

Гуруджи има 2 -ма синове и една дъщеря. Сарасвати преподава в Майсор заедно със сина си Шарат, който поема училището от дядо си след смъртта му. По-големият му син Манджу живее в Калифорния и също преподава по цял свят.

Манджу е най-големият син на Паттабхи Джойс, роден през 1944 г и е считан за най-големият авторитет в Ащанга йога в света. Той започва да изучава йога с баща си когато е на 7 години, а когато е на 15 вече преподава, помагайки на баща си.  

Манджу счита за голяма чест, че е ученик на баща си и се е посветил да преподава Ащанга метода така, както го е научил пряко от Паттабхи Джойс. Това включва много модификации на различните асани, дишане, и мантра. .

Манджу преподава вече 47 години и е обучил много съвременни учители в повече от 22 страни по света, сред които и Ирина Бъчварова. Мисията на Манджу е да донесе тази древна традиция до днешните йога ученици и да запази традицията чиста.

Придържането към начините на преподаване на самия Паттабхи Джойс определено прави стила на Манджу  много по-достъпен и терапевтичен за повечето хора. Изкуствено създаваните правила и фокусирането единствено върху асана-практиката ограбва Ащанга йога от нейната сила и прави метода непълен, счита Манджу.

Ние сме изключително благодарни, че имаме Манджу Джойс за свой учител, наставник и гуру, който да подкрепя усилията ни да преподаваме Ащанга йога такава, каквато винаги е била и е.

 
 
 
 

Има много учители, които са допринасяли и продължават да работят за популярността и автентичността на Ащанга йога. Самият Паттабхи Джойс е обучил повечето старши учители по света. 

Първият, който отива да търси майстора, който по-късно всички ще наричат просто Гуруджи, е американецът Нормън Алън, последван от Нанси Гилгоф и Дейвид Уилямс. Последният е и първият не-индиец, който получава от Паттабхи Джойс пълната система Ащанга йога.  Дейвид Уилямс от своя страна обучава много от съвременните майстори в Ащанга, сред които и Дейвид Свенсън, Чък Милър, Мати Езрати. В Европа, първият ученик на Паттабхи Джойс е Дерек Айлънд, който по-късно въвежда и водените часове в Ащанга йога.  Джон Скот е ученик на Дерек Айлънд, както и Кристина Каритину.  Други имена в този списък първи учители - познати днес като "старши учители" са Тим Милър, Лино Миеле, Еди Стърн и Ричард Фрийман. 

От по-младите учители второ поколение, има много добили световна популярност с работата си. Дейвид Робсън допринася с неговата серия семинари и видео-уроци "Научи се да летиш". Кино Макгрегър няма нужда от представяне, Нейният YouTube канал има хиляди последователи. Дейвид Гаригес  също обикаля света с неговата Асана кухня поредица от технически семинари. Но има и много други, които избягват светлините на прожекторите, посвещавайки се на преподаване и практика, далеч от суетата на рекламите и пълните студия. 

David Swenson

Richard Freeman

Chuck Miller

Tim Miller

John Scott

Lino Miele

David Guarrigues

Kino Macgregor

David Robson

 

Ирина Бъчварова е основател и директор на Българска Ащанга Йога Академия, както и на Ащанга Йога София. Тя практикува ежедневно още от онази далечна първа среща с Дейвид Свенсън и Ащанга йога в Ню Йорк през 2003. През 2013 г Ирина завършва и учителския курс на Дейвид в Лондон, а от 2015 г тя учи редовно и задълбочено с Манджу Джойс и Дейвид Робсън.

Ирина  преподава Ащанга йога вече повече от 10 години в България и чужбина, изнасяйки лекции, провеждайки семинари и интензивни обучения . Тя се е посветила на развиването и обогатяването на акредитираната от Йога Алайънс програма за обучение на учители по йога и създаването на нови форми на обучение, които да направят Ащанга по-достъпна. Ирина е написала няколко книги за методологията и практиката на Ащанга йога, стотици статии (за йога, разбира се) и е винаги обзета от някаква нова идея и проект,с които да помогне на Ащанга общността в България да бъде силна и вдъхновена.

С Дейвид Робсън

С Манджу

С Кино Макгрегър

Black Framed Sports Logo.png

+ (359) 876 582357

yogashala@abv.bg

0

СПОДЕЛЕТЕ / SHARE

LATEST ON INSTAGRAM

СЛЕДВАЙТЕ НИ / FOLLOW US

  • Grey Flickr Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Google+ Icon
  • Grey Instagram Icon

гр. София, бул. "Сливница" 206, 1-и етаж ; тел: + (359) 876 582357 ; email: yogashala@abv.bg